Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Etiketten voeding vol fouten

  •  
04-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boodschappen.jpg
Consumentenbond vindt op bijna elk etiket fouten... Gebrekkige controle door Voedsel- en Waterautoriteit... Risico's voor mensen met allergie...
Weten wat je eet, valt nog niet mee. Wie vertrouwt op de etiketten op voedselproducten, komt van een koude kermis thuis, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Etiketten op voedingsmiddelen zitten vol fouten. Hoeveelheden kloppen niet, ingrediënten in het product staan niet op het etiket of staan er wel op maar zitten niet in het product.
Hoewel de overheid duidelijke regels heeft voor wat er op etiketten moet staan, nemen fabrikanten het niet zo nauw met die regels. De bond zegt bij praktisch ieder voedingsonderzoek fouten te vinden op de etiketten. Zo stuitte de onderzoekers van de consumenteorganisatie op pesto die 40 procent vetter en 54 procent zouter is dan op het etiket staat, of appelmoes met een etiket dat beweerde dat er geen suiker was toegevoegd terwijl dat wel het geval was.
In sommige gevallen kunnen foute etiketten ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor mensen met een pinda-allergie. Een woordvoerder van de Consumentenbond:
“Dit soort missers maakt dat het vertrouwen in de levensmiddelenindustrie steeds verder afneemt.
De Consumentenbond constateert ook dat fabrikanten hun gang kunnen gaan, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op dit punt nauwelijks controleert. Uit een recent onderzoek in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid bleek dat het toezicht op de voedselveiligheid is kapotbezuinigd. Volgens dat onderzoek is de NVWA de afgelopen 10 jaar in mankracht gehalveerd. In een enquete van vakbond AbvaKabo FNV klaagden werknemers dat ze door de hoge werkdruk hun werk niet goed kunnen doen, waardoor de voedselveiligheid in het geding is.
D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de conclusies van de Consumentenbond. Hij wil dat de NVWA foute etikettering stevig aanpakt door sneller boetes uit te delen.
RTEmagicC_schouw_03.jpg
Eerder meldde de Consumentenbond al dat fabrikanten E-nummers liever niet melden op etiketten, omdat ze weten dat consumenten dara niet van houden. Ze vervangen het nummer dan door de naam van het additief. E160c wordt dan ‘paprika-extract’.
cc-foto: Comicbase

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.