Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-Amazon 1-0: webgigant gaat belasting betalen

  •  
25-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amazon_300.jpg
Het Amerikaanse online warenhuis zet 15 miljard dollar om in Europa maar betaalt nauwelijks belasting
Amazon gaat beter voldoen aan de belastingplicht in Europa. Tot nu toe omzeilde het bedrijf belastingen via slinkse constructies. De EU heeft het bedrijf met succes onder druk gezet met die praktijk te stoppen.
De EU voert een verwoede strijd tegen – vooral Amerikaanse – tech-bedrijven die in Europa miljarden omzetten maar nauwelijks belasting afdragen. Daarbij is nu een punt winst voor Brussel geboekt. In plaats van alle winst af te voeren via Luxemburg gaat Amazon nu belasting betalen in een aantal landen waar het bedrijf vestigingen heeft: Italië, Duitsland, het VK en Spanje. De EU onderzoekt ook nog of Amazon en Apple middels belastingvoordelen in Luxemburg en Ierland verkapte staatssteun hebben ontvangen. Intussen proberen individuele landen, waaronder Nederland, de grote tech-bedrijven te gerieven met nieuwe belastingvoordelen. Brussel onderzoekt of die regelingen legaal zijn, meldt The New York Times.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.