34

EU begint inbreukprocedure tegen Hongarije om grondwet

De onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, de rechterlijke macht en de toezichthouder op bescherming van data komt niet overeen met de Europese regelgeving

De nieuwe grondwet die Hongarije in acht neemt, is in strijd met de Europese regelgeving. De Europese Commissie heeft daarom besloten een zogeheten inbreukprocedure te beginnen. Dat maakte José Manuel Barroso, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vandaag bekend.

Meeting with Mr. Orban, Prime Minister of Hungary, and Mr. Barroso, President of the European Commission, Brussels, 23 June 2011
De inbreukprocedure houdt in dat Hongarije de tijd krijgt vrijwillig de wetgeving aan te passen. Wanneer ze dit niet goed genoeg doet, kan de Europese Commissie besluiten naar het Europese Hof van Justitie te stappen.

Volgens Barroso overtreedt Hongarije op drie punten de Europese regelgeving. Zo zou de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank niet goed zijn afgebakend. Ook de rechterlijke macht en de toezichthouder op de bescherming van data zijn niet volledig.

Veel Hongaren zijn tegen de nieuwe grondwet. Tijdens de stemming gingen tienduizenden als protest de straat op. Ook werd de lidstaat onder druk gezet door de gesprekken voor financiële hulp aan het in geldnood zittende land op te schorten.

Volkskrant: EU begint inbreukprocedure tegen Hongarije

cc-foto: President of the European Council

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (34)