19

EU blijft passagiersdata afstaan aan VS

Europarlement mag niks zeggen over nieuwe deal

Europa gaat verder met de uitwisseling van passagiersgegevens met de VS. Daartoe is dinsdagochtend een nieuw akkoord, PNR, gesloten, zo meldt onder andere de Volkskrant. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is ‘zeer ontstemd’, zo is te lezen op de website van de partij. Europarlementariërs mochten het akkoord wel in vertrouwen inzien, maar mogen er niks over zeggen.

“Waarom moet ik het als Europees politicus goed vinden dat de Verenigde Staten vijftien jaar alle gegevens van Europese reizigers opslaat?”, vraagt Sargentini. “Terwijl wij Europarlementariërs niks mogen zeggen, gaat Eurocommissaris Cecilia Malmström doodleuk in de pers melden wat er in het akkoord staat”, stelt Sargentini.

Tegen de oorspronkelijke overeenkomst uit 2007 was veel verzet, omdat de privacy onvoldoende beschermd was. De nieuwe versie zou “robuuste waarborgen bevatten voor de privacy van Europese burgers, zonder dat de effectiviteit van het akkoord wordt ondermijnd”, zei EU-commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) vanmorgen bij de ondertekening in de VS.

De Volkskrant meldt dat Europese passagiers nu het recht krijgen op correctie of verwijdering van gegevens bij het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. 

Luchtvaartmaatschappijen moeten vele gegevens afstaan, zoals het nummer van de creditcard en geboortedatum. Amerika heeft sinds enige tijd ook al inzage in het Europese bankverkeer. 

De zorgen van Sargentini gaan met name over de gegevensopslag van iedereen die naar de Verenigde Staten reist, zo is op de website van GroenLinks te lezen. Volgens het akkoord mogen de Amerikaanse autoriteiten deze gegevens vijftien jaar bewaren. “Vervolgens gaat men al die jaren daar volop lopen profilen. Dat kan betekenen dat jij als onschuldige nietsvermoedende Europeaan opeens het vliegtuig niet in mag omdat er wat lichtjes bij jouw profiel op rood zijn gesprongen.”

De profiling die de Amerikanen in de toekomst loslaten op deze gegevens kan tot zeer ongewenste situaties leiden, stelt Sargentini. “De Republikeinse kandidaten zijn in hun debatten alweer doodleuk waterboarden aan het goedpraten. Als ik dan denk aan Maher Arar, een Canadees die op basis van PNR ten onrechte door Amerika werd opgepakt en in het geheim in Syrië tien maanden werd gemarteld, dan weet ik zeker dat dit verdrag met de Verenigde Staten voor ons absoluut onacceptabel is.”

Volkskrant: Nieuwe deal over uitwisseling passagiersgegevens EU/VS

GroenLinks: Europarlementariërs mogen PNR-akkoord inzien maar er niet over praten

Foto-cc: Riviera 2005

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (19)