Laatste update 17:01
120

EU deelt geen noodsignalen meer met ngo’s op Middellandse Zee

Observatievliegtuigen van de EU delen geen informatie over vluchtelingenboten in nood meer met reddingsschepen op de Middellandse Zee. Ook de kustwachten van Italië, Malta en Libië houden zich stil. Dat bericht De Standaard.

Volgens mensenrechtendeskundigen is deze gang van zaken in strijd met het maritiem recht. Sam Tunern, die bij Artsen zonder Grenzen verantwoordelijk is voor de reddingsoperaties op de Middellandse Zee, zegt:

“Als een vluchtelingenboot in de problemen raakt, zijn de piloten en de kustwachtdiensten volgens het internationaal maritiem recht verplicht om alle schepen in het gebied te verwit¬tigen, zodat een reddingspoging ondernomen kan worden. Dat is een regel waarvan je niet kunt afwijken.”

Turkije
Ondertussen dreigt Turkije weer vluchtelingen richting Europa te sturen als Europese landen niet in actie komen om de humanitaire nood in Idlib te lenigen. De Syrische stad is sinds eind april het doelwit van hevige aanvallen van het regime, dat daarbij steun krijgt van Rusland. “We maken ons zorgen”, stelt de Turkse vice-president Fuat Oktay. “Er zijn duizenden doden. We zien dat Idlib wordt vernietigd als Aleppo.”

Oktay stelt dat de aanvallen kunnen leiden tot een nieuwe exodus uit Syrië. Hij verwacht tussen de 500.000 en een miljoen vluchtelingen als de aanvallen op Idlib aanhouden. Turkije, dat al onderdak biedt aan 3,6 miljoen Syriërs, kan die nieuwe vluchtelingen volgens de vice-president niet opvangen. Eerder deze week dreigde president Recep Tayyip Erdoğan ook al “de deuren weer open te zetten” voor Syrische vluchtelingen die willen doorreizen naar Europa.

Geef een reactie

Laatste reacties (120)