86

EU dreigt Polen met ontnemen stemrecht wegens aantasting democratie

De populistische Poolse regering is het land in rap tempo in het veranderen in een democratuur waarbij allerlei rechten geschonden worden. Dat past in het ideaal van populisten voor een ‘minder vrije’ democratie zonder onafhankelijke rechtspraak, gemodelleerd naar het Rusland van Poetin. De Volkskrant meldt dat de Europese Unie na maanden praten op het punt staat de ‘nucleaire’ optie in te zetten.

Artikel 7 van het EU-verdrag. Dat artikel gaat over wat gebeurt als een lidstaat de rechtsstaat in gevaar brengt. Een van de mogelijke gevolgen is dat Polen zijn stemrecht binnen de EU kwijtraakt.

De Volkskrant schrijft:

De weg die Brussel met artikel 7 dreigt in te slaan, zit vol hobbels en gaten. Tot nu toe drongen de Europese Commissie en lidstaten bij herhaling aan op dialoog. Artikel 7 is van een ander kaliber. Als formeel is vastgesteld dat de Poolse rechtstaat in het geding is (7.1), volgen vanaf 7.2 sancties. Daar is wel unanimiteit voor nodig onder de overige lidstaten. Premier Viktor Orbán (Hongarije) heeft al gezegd dat hij eventuele sancties zal wegstemmen.

De conservatieve Poolse regering heeft nieuwe wetgeving doorgevoerd waardoor een aanzienlijk deel van de rechters ontslagen wordt. Hun opvolgers worden geselecteerd door de heersende populistische partij PiS. Van een onafhankelijke rechtspraak zal dan geen sprake meer zijn.

cc-foto: Sakuto. Protest deze zomer in Poznan tegen de regeringsplannen

Geef een reactie

Laatste reacties (86)