Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU en VS bespreken mega-handelsverdrag

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Flickr_EU_VS_vlaggen300
Het grootste handelsblok ter wereld, zou het gemiddelde Europese gezin 545 euro per jaar opleveren, in 2027
Als de onderhandelingen slagen, ontstaat het grootste handelsblok ter wereld. De gesprekken over de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) zijn maandag in Washington begonnen. Het is de bedoeling dat ze eind 2014 zullen worden afgerond, maar volgens de NOS zullen de effecten pas veel later merkbaar worden.
Het handelsverdrag moet tariefmuren tussen de EU en VS afbreken en ‘bureaucratische handelsbelemmeringen’ terugdringen. De NOS schrijft dat deze maatregelen het gemiddelde Europese gezin in 2027 545 euro per jaar extra moeten opleveren. Vrijere handel betekent voor de Verenigde Staten een extra economische groei van 0,4 procent per jaar. Voor de Europese Unie ligt dat cijfer ietsje hoger, op 0,5 procent.
Eerdere pogingen om tot een allesomvattend handelsverdrag met de Verenigde Staten te komen zijn steeds mislukt. Maar volgens minister Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) ligt het ambitieniveau nu hoger, “omdat er veel op het spel staat”. Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben fors meer banen nodig. Behalve voor extra werk moet het verdrag ook zorgen voor lagere prijzen van veel producten, zegt de minister tegenover de NOS. Ploumen hoopt onder andere dat Amerika zijn regels aanpast zodat Nederlandse baggeraars in de VS aan de slag kunnen en Nederlands kalfsvlees weer geëxporteerd kan worden. 
Komende vrijdag zullen de TTIP-onderhandelingsteams van de VS en EU verslag uitbrengen van de eerste gespreksrondes. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.