34

EU-migratiebeleid in de praktijk: martelingen, slavenhandel

Migranten die vanuit Afrika een veilig of beter leven zoeken in Europa en op de Middellandse Zee worden opgepikt door de Europese grensbewaking, de Italiaanse marine of Libische kustwacht, worden naar Libië verscheept waar zij nog altijd slachtoffer worden van ernstige mishandelingen. Ook worden ze tot slaaf gemaakt en verhandeld. Dat blijkt uit een reportage van het Britse Channel 4 News dat in de zogenaamde opvanglocaties videobeelden wist te maken en te verkrijgen. Let op: de beelden zijn zeer heftig:

Op de beelden is te zien onder welke mensonterende omstandigheden de migranten in de Libische kampen leven. De gelukkigen onder hen zijn gedwongen zich in leven te houden door uit het toilet te drinken. Anderen worden gemarteld: van stokslagen tot aan het overgieten met gesmolten metaal. Weer anderen worden voor draaiende camera’s van kampbewakers vernederd, de beelden worden – soms voorzien van koddige smileys – verspreid. Velen belanden op de slavenmarkten, waar ze verkocht worden en verdwijnen.

De Libische kampen vallen onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar worden in de praktijk gerund door zwaarbewapende milities. Eind vorig jaar deed Italië de Libische kustwacht nieuwe schepen cadeau, een manier voor de extreemrechtse regering aldaar om te voorkomen dat migranten en vluchtelingen vanaf de Libische kust Italië zouden bereiken. Dat Libië verre van een veilige plek is, is al langer duidelijk. Al in 2017 kwamen de eerste beelden naar buiten van Libische slavenmarkten en ook werd duidelijk dat de Libische kustwacht bootvluchtelingen beroofde. Begin dit jaar redde het schip de Sea Watch III, dat onder Nederlandse vlag vaart, 47 drenkelingen voor de Libische kust. Dat schip was vervolgens wekenlang gedwongen rond te varen op zee terwijl voedsel en water opraakten, omdat geen enkel Europees land – ook Nederland – de opvarenden wilde opvangen.

De afgelopen dagen vond in het Egyptische Sharm El-Sheikh de eerste top plaats tussen de Europese Unie en de Arabische Liga. Daar werden door de 49 deelnemende landen afspraken gemaakt over ‘het gezamenlijke migratieprobleem’ en de opvang van migranten en vluchtelingen in de regio en dus buiten Europa. Hoe die opvang er in de praktijk uitziet, is te zien op de beelden van Channel 4. Pas op: de reportage kan als uiterst schokkend worden ervaren.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)