120

EU-president Merkozy

UPDATE: Verwarring over precieze bedrag aan Griekenland ... Euro Remix: 'De Jager praat als PVV'er maar handelt als D66'er'

De regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk maken in Europa de dienst uit. Andere landen kunnen zich slechts schikken naar wat zij onderling bereiken. Maar erg gesteld zijn Merkel en Sarkozy niet op elkaar. Minister De Jager heeft ondertussen een duobaan in zijn eentje. Hij praat als PVV’er maar handelt als D66’er.


Duitsland richt zich op Oosteuropa, de Franse economie heeft daarentegen juist nauwere banden met de zuidelijke landen van het continent, schrijft De Morgen:

De Franse banken hebben daar, en in Griekenland, grote financiële belangen. Vandaar dat de initiatieven tot Europese reddingsplannen de afgelopen tijd eerder van Franse dan van Duitse zijde kwamen. Tegelijk, en dat is het paradoxale, is Frankrijk voor Duitsland de poort naar Zuid-Europa. Zo zijn de twee grootste Europese economieën tot elkaar veroordeeld. Als de Duitse afrekencultuur op één lijn komt met het Franse verlangen naar solidariteit, dan is Europa voorlopig weer gered. De andere landen van de eurozone zijn daarbij veroordeeld tot de rol van waarnemers.

Op persoonlijk vlak schijnen de regeringsleiders, anders dan hun voorgangers Chirac en Kohl, weinig met elkaar te hebben. Maar dat staat de samenwerking kennelijk niet in de weg. President Merkozy zette de afgelopen dagen het plan op waar de rest van de Europese regeringsleiders donderdagavond mee akkoord gingen.

– Het Europese noodfonds wordt huisbankier van alle zwakke eurolanden en krijgt vergaande bevoegdheden. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt. 

– Het fonds koopt staatsobligaties van crisislanden op tegen lagere prijzen. Dat is een kwijtschelding van schulden met Europees geld. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.

– De rente voor leningen uit dat noodfonds gaat omlaag en de looptijd wordt verdubbeld. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.

– Het fonds krijgt naar aller verwachting meer geld door bijdragen van EU -landen. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.

– De positie van de unie wordt versterkt. Europa gaat zich meer met de begrotingen van landen bemoeien. Het Nederlandse kabinet was daar mordicus tegen maar heeft ingeschikt.

Opvallend is dat het kabinet andere dingen zegt dan ze doet. “Minister De Jager praat als een PVV’er maar handelt als D66’er,” constateerde D66-Kamerlid Koolmees.

Niettemin wordt het akkoord geprezen als een overwinning voor minister van Financiën De Jager. De eis die hij en Merkel hadden, namelijk dat particuliere instellingen moeten meebetalen aan het bezweren van de Griekse crisis, is ingelost. De banken moeten een derde van de nieuwe noodlening voor hun rekening nemen.

De NOS schrijft:

Om Griekenland te helpen moeten de banken bijspringen, maar de Europese regeringsleiders zeggen dat dat in geen geval zo zal zijn voor Portugal en Ierland. “Dit is een bijzonder geval. Deze oplossing geldt alleen voor Griekenland”, benadrukte de Duitse bondskanselier Merkel.

Premier Rutte noemt het akkoord solide en de redding voor Griekenland. Volgens The Guardian gaat het akkoord, dat nog bekrachtigd moet worden, in Nederland tot problemen voor het kabinet Rutte leiden.

Update 19.30

Er is onduidelijkheid ontstaan over het bedrag dat tijdens de eurotop is toegezegd aan Griekenland. Volgens het Nederlandse ministerie van Financiën gaat het om 109 miljard euro, waarvan 50 miljard afkomstig is van banken. De Europese Commissie meent dat die 50 miljard nog bovenop het bedrag van 109 miljard komt. Ook Duitsland sluit zich bij de Europese Commissie aan. GroenLinks wil dat Rutte ‘tot achter de komma’ laat uitzoeken hoe de nieuwe financiële steun aan Griekenland er precies uitziet. Dat liet de de partij via een brief aan de Tweede Kamer weten.

De Morgen: De baas van Europa heet Merkozy

The Guardian: Eurozone leaders draw up radical plan to safeguard euro

De Morgen: 140 miljard om de euro te redden

Geef een reactie

Laatste reacties (120)