2

EU roept Suriname op het matje

Suriname wordt ter verantwoording opgeroepen voor de omstreden Amnestiewet

De Europese Unie heeft besloten Suriname ter verantwoording op te roepen voor de omstreden Amnestiewet en het niet naleven van de rechtsstaat. Dat meldt NOS op basis van diplomatieke bronnen in Brussel. De EU gaan een zogenoemd Artikel-8-dialoog aan met de Surinaamse regering.

Een Artikel-8-dialoog is in diplomatieke taal een ‘politiek gesprek’, maar wordt eigenlijk gezien als een stevige tik op de vingers van het land dat ter verantwoording wordt geroepen, aldus NOS. Het is de zwaarste maatregel die de EU kan nemen, voordat er sancties worden opgelegd.

Suriname heeft zich volgens het Verdag van Cotonou verplicht om op de uitnodiging van een Artikel-8-dialoog in te gaan. Minister van Buitenlandse Zaken, Lackin, is inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld. Hij heeft tot 11 mei om te reageren. Een opvallende deadline want dat is de dag waarop in Suriname de krijgsraad van het 8 December-proces weer bijeenkomt. De rechters zullen dan beslissen of ze de Amnestiewet accepteren of naast zich neerleggen.

NOS: EU-maatregelen tegen Suriname

cc-foto: Annelies Verhelst

Geef een reactie

Laatste reacties (2)