10

EU schiet vluchtelingen Calais te hulp

Leiders maken geld vrij voor het opvangen van 1500 migranten 

De Europese Unie geeft vijf miljoen euro aan Calais ter ondersteuning bij het opvangen van vluchtelingen die in grote getale in de havenstad verblijven.

De Franse premier, Manuel Valls, heeft maandag samen met Bernard Cazeneuve (Franse minister van Binnenlandse Zaken), Frans Timmermans (vice-voorzitter EU Commissie) en Dimitri Avramopoulos (Europees Commissaris voor Migratie) een bezoek gebracht aan Calais. 

De vijf miljoen euro die voor Calais gereserveerd is, moet gebruikt worden om een nieuw kamp te bouwen waar 1500 vluchtelingen in terecht kunnen. Door de toestroom van mensen verblijven migranten in onhygiënische en erbarmelijke omstandigheden. Veel vluchtelingen reizen door naar andere centra in Frankrijk of trachten via Het Kanaal Engeland te bereiken.

Valls stelt dat migranten die ‘enkel voor financieel gewin komen’, teruggestuurd moeten worden maar pleit tegelijkertijd wel voor meer hulp voor migranten die op een legale wijze asielaanvraag doen. 

Volgens Timmermans is de situatie in de Franse havenstad een symptoom van een grotere crisis waarop een Europees antwoord vereist is. “Calais zou een voorbeeld moeten zijn voor hoe duurzame en moedige oplossingen dit Europese antwoord kunnen vormen.”

In Calais verblijven ongeveer 3000 vluchtelingen in een verzameling van vluchtelingenkampen die the Jungle genoemd wordt. 

cc foto: Graham Holliday

Geef een reactie

Laatste reacties (10)