Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU speurt vanuit lucht naar frauderende boer

  •  
09-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
les_agriculteurs_300
Een satelliet foto maken is goedkoper dan een inspecteur langs sturen. Echter, satellietwaarnemingen zijn niet altijd even betrouwbaar
Steeds vaker worden satellieten en drones ingezet om frauderende boeren te betrappen. De BBC meldt dat in 2010, 70 procent van de EU-inspecties vanuit de lucht werden uitgevoerd. In Spanje, Italië en Frankrijk wordt nu ook geëxperimenteerd met drones (onbemande vliegtuigen) die een gebied vanuit de lucht in kaart brengen.
Volgens de Rural Payments Agency is het goedkoper om satellietbeelden te laten maken dan een inspecteur langs te sturen. Een satellietcontrole kost 150 euro. Dat is 250 euro goedkoper dan een inspecteur naar een weiland sturen. Met de drones wordt geëxperimenteerd omdat die nauwkeuriger zijn dan satellieten.
Landbouwsubsidies slokken maar liefst 42 procent van de EU-begroting op. Van dat percentage ging in 2011 driekwart op aan directe betalingen aan subsidies aan boeren. Een bedrag van 44 miljard euro. De EU streeft er naar om jaarlijks minstens één op de twintig boerderijen te inspecteren.
Boeren vrezen voor privacyschendingen, maar de meesten geven toch de voorkeur voor bespieding uit de lucht. Satellietwaarnemingen zijn echter niet altijd even betrouwbaar. Een Engelse boer kreeg zo een brief thuis dat hij zonder toestemming een extra gebouw had neergezet, maar in werkelijkheid ging het om een hooiberg. Ook in bergachtige gebieden bemoeilijken bergschaduwen de satellietcontroles.
cc-foto: Pierre Marcel Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.