12

EU trekt portemonnee: 7,2 miljard voor klimaat

Fransen en Britten komen met 2,5 miljard over de brug, Nederland met 300 miljoen

Er zit schot in het bedrag dat de EU beschikbaar stelt voor het klimaat. Vandaag werd in Kopenhagen bekend dat de EU-landen samen in ieder geval 7,2 miljard euro uit gaan trekken om de armste ontwikkelingslanden te helpen bij hun strijd tegen klimaatverandering.

Vrijdagmorgen stond de teller al op 3 miljard euro, maar in de loop van de ochtend werd bekend dat Groot-Brittannië en Frankrijk samen de komende drie jaar tot 2,5 miljard euro uittrekken om de derde wereld te ondersteunen. De Britse premier Brown en de Franse president Sarkozy kondigden hun besluit vrijdag samen in Brussel aan.

Daarmee kwam de teller van de totale EU-bijdrage op ongeveer 6 miljard euro, aldus Brown. Inmiddels is duidelijk geworden dat het Europese totaalbedrag alweer zou zijn gegroeid tot 7,2, miljard euro. Dat bedrag heeft de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, huidige voorzitter van de EU, vrijdagmiddag bij een persconferentie bekendgemaakt.

Premier Brown verhoogde vrijdagochtend de Britse bijdrage van 880 miljoen euro naar 1,23 miljard euro. President Sarkozy bevestigde een bijdrage van 420 miljoen euro per jaar, ofwel 1,26 miljard voor de periode 2010-2012.

Eerder op de dag was het nog onduidelijk wat Frankrijk, Duitsland en Italië wilden bijdragen, aldus de Telegraaf, maar de krant meldt dat Nederland bereid zou zijn 300 miljoen te betalen. Volgens de Volkskrant heeft premier Balkenende donderdagavond gezegd dat Nederland drie keer 100 miljoen euro beschikbaar stelt. “En daar blijft het bij.”

De Nederlandse premier noemde het te prefereren als er ‘nieuw’ geld richting de ontwikkelingslanden gaat, aldus het FD. In het Nederlandse geval is dat zo. Maar sommige EU-lidstaten willen hun klimaatbijdrage in mindering brengen op hun budget voor ontwikkelingssamenwerking.

CC-foto voorpagina: oxfam international

Geef een reactie

Laatste reacties (12)