11

EU verbiedt sigaretten met een smaakje

Tijdelijke uitzondering voor mentholsigaretten ... In elektronische sigaretten mogen smaakjes wel 

In Straatsburg is de nieuwe Europese tabaksrichtlijn goedgekeurd. Er komen grotere gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen en de verkoop van elektronische sigaretten wordt gereglementeerd. Ook worden sigaretten en tabak met een smaakje worden verboden, alleen voor menthol is enkele jaren uitstel overeengekomen, zo meldt de Belgische krant De Morgen.

Het Europees Parlement stemde in met het akkoord dat onderhandelaars in december met de lidstaten bereikten. Het doel is de trend waarbij opnieuw meer jongeren beginnen met roken om te keren en het aantal tabaksdoden terug te dringen, aldus De Morgen.

Alle toegevoegde smaken in sigaretten en roltabak, die erop gericht zijn tabaksproducten aantrekkelijker te maken, worden verboden. Mentholsigaretten mogen, na een intensieve lobby van de tabaksindustrie, nog tot 2020 verkocht worden.

In elektronische sigaretten worden smaakversterkers wel toegelaten, het nicotinegehalte wordt beperkt tot 20 mg per ml. De nationale overheden mogen kiezen waar deze e-sigaretten worden verkocht: ofwel in de gewone handel, ofwel als een geneesmiddel beschouwd worden en dan ook via de bijbehorende wetgeving in omloop worden gebracht.

De gezondheidswaarschuwingen op verpakkingen moeten voortaan in fotoformaat zijn en 65 procent van de oppervlakte beslaan – op voor- én achterkant. Pakjes met minder dan twintig sigaretten mogen niet meer verkocht worden.

Jaarlijks sterven in de Europese Unie ongeveer 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

De Morgen: Europa verbiedt sigaretten met smaakje

Foto-cc: Alberta and Me

Geef een reactie

Laatste reacties (11)