78

EU verliest AAA-status

Standard & Poor’s verlaagt na Nederlandse kredietbeoordeling ook die van EU naar AA+ ... S&P: verbittering begrotingsdiscussies en verslechterende kredietstatus lidstaten onderdeel van beslissing

De EU is haar triple-A-status kwijt. Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd naar AA+ ‘met een stabiele verwachting’. Nederland verloor eind november al de hoogste beoordeling van triple-A. Volgens S&P is de verbittering van de begrotingsdiscussies tussen EU-leden onderling en de verslechterende kredietstatus van lidstaten onderdeel van de beslissing om de status te verlagen.

Naast Nederland raakte ook Frankrijk en Italië recentelijk hun AAA-status kwijt. De gemiddelde rating van landen die bijdragen aan het EU-budget, gemeten door middel van het bruto binnenlands product, is sinds januari vorig jaar gedaald van AA+ naar AA, aldus persbureau Novum. Slechts zes EU-lidstaten hebben nog een AAA-rating bij S&P.

Het lagere uitgavenplafond in de nieuwe meerjarenbegroting maakt volgens S&P dat de EU minder flexibel aan haar verplichtingen kan voldoen. Daarnaast wordt getwijfeld aan de bereidheid van triple-A-landen om steun te bieden indien slechter presterende landen hun afdracht aan de EU niet of niet helemaal kunnen voldoen.

cc-foto: Daniel Antal en European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (78)