Laatste update 10:05
42

EU wil af van zomer-wintertijd

Als het aan de Europese Commissie ligt wordt het voortaan in de zomer sneller donker. Voorzitter Jean-Claude Juncker heeft tegenover de ZDF verklaard dat de EU af wil van de wisseling tussen zomer- en wintertijd. Hij motiveert dat met de uitslag van een enquête onder 4,6 miljoen Europeanen waaruit blijkt dat een grote meerderheid van hen – 80 procent, vooral in Duitsland dat 3 miljoen enqête-deelnemers leverde – voorstander is van afschaffing.

De EC besluit vandaag of de afschaffing doorgaat. De EU heeft drie verschillende tijdzones: de UTC of GMT, de Central European Time die een uur daar op voorloopt en onder meer in Nederland geldt en de East European Time die twee uur voorloopt en onder meer in Finland en Griekenland wordt aangehouden.

Het Europees parlement kaartte de afschaffing in februari aan na berichten over de mogelijk schadelijke gezondheidseffecten van de halfjaarlijkse tijdwisseling. De EU kent sinds 2002 een door de hele unie ingestelde zomertijd. Veel lidstaten hanteerden daarvoor al hun eigen zomertijdindeling, zoals Nederland waar het fenomeen in 1977 werd ingevoerd als gevolg van de oliecrisis. Energiebesparing is een van de voordelen van zomertijd, evenals een daling in criminaliteit. Daar staat tegenover dat er onder andere meer verkeersongelukken door gebeuren en het bioritme van mensen wordt verstoord.

Het Europees parlement, dat opdracht gaf tot het publieksonderzoek, beslist later. moet De christendemocraten en liberalen steunen de afschaffing van de zomertijd. Overigens kunnen lidstaten onafhankelijk beslissen of ze de afschaffing wel of niet doorvoeren.

cc-foto: Doc Searls

Geef een reactie

Laatste reacties (42)