10

EU wil boren op zee aan banden leggen

Europese commissie komt met stengere regels voor olieboringen. Lidstaten moeten zich voegen naar Europese regels. Oliemaatschappijen vergaand verantwoordelijk

De Europese Commissie komt met een voorstel om olieboringen op zee aan strengere regels te onderwerpen. EU-lidstaten zouden zich moeten voegen naar de wetgeving uit Brussel en oliemaatschappijen worden in hoge mate verantwoordelijk gemaakt in het geval van een ramp. Dat schrijft de Britse krant The Guardian dinsdag.

De Commissie wil ook een moratorium op ingewikkelde boorprojecten op zee, in ieder geval totdat de lessen van de olieramp in de Golf van Mexico zijn verwerkt. Dit zal echter moeilijk te realiseren zijn, Groot-Brittannië wil in ieder geval al niet meewerken. De voorstellen van de Commissie zouden voor de Britten grote gevolgen hebben, omdat de helft van de boorplatformen in Europa in Britse wateren ligt. Na Groot-Brittannië heeft Nederland de meeste boorplatforms op zee.

De nationale overheden zouden nog wel over het wel of niet boren voor hun kusten gaan, maar zouden wel gebonden zijn aan de strengere Europese regels die morgen door Eurocommissaris Günther Ottinger (Energie) zullen worden gepresenteerd.

Lees meer bij The Guardian: Brussels plans strict new controles for offshore oild rilling

Foto-cc: SkyTruth

Geef een reactie

Laatste reacties (10)