91

EU wil uitleg van Hongarije over omstreden mediawet

De nieuwe mediawet in Hongarije staat toe dat journalisten die niet 'objectief' zijn of tegen de moraal ingaan, vervolgd mogen worden

Hongarije die net voor een half jaar voorzitter is geworden van de EU, is door de commissie opgeroepen opheldering te geven over de net in werking getreden mediawet. Vanaf 1 januari 2011 kunnen journalisten in Hongarije een boete krijgen wanneer zij het algemeen belang aantasten, de openbare orde en de moraal verstoren of partijdige informatie publiceren.

Europees Commissaris Neelie Kroes (VVD) is vice-voorzitter van de commissie. Ze wil binnen enkele dagen antwoord van Hongarije. Ze vreest dat de toezichthouder op de media in Hongarije niet onafhankelijk is. Ook zijn de begrippen van de mediawet onduidelijk gedefinieerd. Trouw schrijft dat buitenlandse journalisten ook door de Hongaarse mediawet vervolgd kunnen worden.

In Hongarije is veel protest tegen de nieuwe mediawet. De Standaard meldt dat twee Hongaarse kranten en één Duitse krant hebben protestleuzen verspreiden en blanke pagina’s in hun krant afdrukken. Ze menen dat de nieuwe wet iedereen met een afwijkende mening zal ‘temmen, bestraffen en uiteindelijk zelfs zal ruïneren’.

De centrumlinkse Hongaarse krant Népszabadság schreef op haar voorpagina de zin: ‘Persvrijheid bestaat niet meer in Hongarije’, die vervolgens in alle talen van de Europese Unie werd herhaald. De linkse krant Die Tageszeiting uit Berlijn nam die leuze op haar voorpagina over.

De Hongaarse regering heeft maandag een verklaring opgesteld waarin staat dat zij de persvrijheid nog altijd hoog in het vaandel heeft staan en er niet op uit is de oppositie de mond te snoeren, schrijft het AD.

De Standaard: ‘Persvrijheid bestaat niet meer in Hongarije’
Trouw: EU eist opheldering Hongaarse mediawet

AD: Hongarije weerspreekt kritiek op mediawet

Geef een reactie

Laatste reacties (91)