12

Eurocommissaris: ‘Maak van plastic lucratieve bijvangst’

Opvissen van plastic moet gestimuleerd worden met Europees geld

Eurocommissaris Damanaki (visserij) wil dat vissers in de toekomst worden beloond voor het opvissen van plastic. Door vissers te stimuleren met Europees geld kan het probleem van ronddrijvend kunststof in de zeeën verminderd worden.

In de Stille Oceaan, maar ook in Europese wateren drijft er veel plastic rond. Vogels hebben te lijden onder de omstandigheden en veel vissen blijken plastic in hun maag te hebben.

Om hier een eind aan te maken wil Eurocommissaris Damanaki dat vissers in de toekomst gesubsidieerd worden met Europees geld om plastic uit de zeeën te vissen. Volgens de Eurocommissaris is een verbod op gratis plastic tasjes niet voldoende, aangezien de grote hoeveelheid kunststof die al ronddrijft in de zeeën.

Een woordvoerder van Damanaki verklaart:

“Sommige vissersboten mogen maar enkele weken per jaar uitvaren. Waarom zouden we ze dan niet inzetten om plastic op te halen?”

De Eurocommissaris voorziet geen groot plan waarbij vissers massaal met Europees geld op jacht gaan naar plastic, aldus dagblad Trouw. Damanaki wil de organisatie aan de lidstaten en de industrie overlaten, maar wil hier wel geld voor reserveren uit het visserijfonds.

Trouw: Plastic kan lucratieve bijvangst voor vissers worden

cc-foto: Kevin Kreji

Geef een reactie

Laatste reacties (12)