192

Eurocrisis voorbij?

Europese Commissaris: Het ergste is voorbij … Griekse premier Samaras: We zijn op de weg terug

Het ergste van de Europese crisis is voorbij zegt de Europese commissaris Olli Rehn in de Financial Times van Duitsland. Ook de Griekse premier Samaras is optimistisch. Hij meent dat zijn land nu eindelijk op de terugweg is.

De diepe crisis waarin de euro verzeild was geraakt is zijn hoogtepunt voorbij. Dat zegt Olli Rehn, Commissaris voor Economische en Monetaire zaken in Financial Times Deutschland:

Het laatste hoogtepunt van de crisis was in juni, in de tijd van de Griekse verkiezingen. Nu zien we een omgekeerde trend.

Rehn verdedigt de strenge bezuinigingsmaatregelen die zijn genomen in Griekenland, Portugal en Spanje. Dit beleid heeft volgens hem het begrotingstekort in de eurozone verminderd van 6,2 procent in 2010 naar 3 tot 2,5 procent in 2013. Het ‘crisismanagement’ is voorbij volgens Rehn. Nu kan Europa zich meer richten op structurele veranderingen, ook in het beleid.

Het eerste half jaar van 2012 is belangrijk om de extreme werkloosheid in landen als Griekenland tegen te werken. De Griekse verkiezingen en de onzekerheden in de Spaanse bankensector spelen daarbij een cruciale rol.

Rehn zegt ‘minder pessimistisch’ te zijn dan hij was voor de zomer toen de eurolanden en de Europese Centrale Bank besloten de situatie de stabiliseren. Wel waarschuwt de commissaris nog niet te enthousiast te worden. “Het grootste risico is overmoedig te worden”, zei hij tegen de krant.

In oktober sprak Rehn al optimistische woorden over de eurocrisis tegen de Bangkok Post. Toen zei hij ook al dat het ergste gedeelte van de eurocrisis voorbij was. Hij kreeg toen echter snel tegenspraak van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble die zei ‘nog niet zeker te zijn dat de crisis achter ons ligt’.

De Griekse premier Samaras vertelde donderdag aan de Duitse tabloid Bild dat het zeker is dat Griekenland in de euro blijft. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat het land nog verder in de schulden valt. “Griekenland heeft de afgelopen twee maanden meer bereikt dan de afgelopen drie decennia”, aldus Samaras.

Der Spiegel: Light Seen at End of Euro-Crisis Tunnel

cc-foto: Angelocesare

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (192)