30

‘Europa exporteert martelwerktuigen’

Amnesty International: Europese bedrijven handelen actief in 'tools of torture', ook al zou handel al in 2006 aan banden zijn gelegd ... 'EU-landen staan export aan folterstaten toe'

Amnesty International stelt dat Europese bedrijven meedoen met de wereldwijde handel in martelwerktuigen, zoals duimschroeven en handboeien die schokken van 50.000 volt kunnen afgeven.

In een noodkreet op Amnesty.org wijst de mensenrechtenorganisatie erop dat mazen van de wet het mogelijk maken om te handelen in ‘tools of torture’. Amnesty heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt gemeld dat deze praktijken doorgaan, ondanks controles die al in 2006 zijn ingevoerd om de handel in martelwerktuigen tegen te gaan.

Nicolas Beger, directeur van het EU-kantoor van Amnesty International in Brussel, meldt woensdag in een persverklaring:

Ons onderzoek toont aan dat enkele EU-landen, zoals Duitsland en Tsjechië, sinds 2006 exporten hebben toegestaan van bepaalde wapens naar minstens negen staten waarover Amnesty documenten heeft dat ze worden gebruikt voor foltering.

In De Pers worden enkele praktijken opgesomd. Zo gaf Tsjechië een exportvergunning voor de uitvoer van apparaten voor elektrische schokken en voor chemische sprays. Duitsland keurde de export goed van voetkettingen en van chemische sprays naar landen die ze gebruiken voor foltering. Bedrijven in Italië en Spanje maken reclame voor boeien en armbanden die schokken van 50.000 volt kunnen afgeven, aldus Amnesty.

Foto: Sam D. (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (30)