Laatste update 13:15
8

Europa legt banken boete van 500 miljoen op voor megafraude

De drie grote banken JPMorgan, HSBC en Crédit Agricole hebben een miljoenenboete van de Europese Unie opgelegd gekregen voor het manipuleren van de rente. In totaal moeten zij 485 miljoen euro betalen, nu uit het onderzoek van de Europese mededingingsautoriteit naar het Euriborkartel is gebleken dat de banken de rentetarieven hebben gemanipuleerd.

De banken hebben onderling ongeoorloofde afspraken gemaakt over de prijzen van rentederivaten.

JPMorgan moet ruim 337 miljoen euro betalen, Agricole 114,6 miljoen en HSBC 33,6 miljoen. Eerder betaalden andere banken in een schikking in 2013 al 820 miljoen euro in hetzelfde onderzoek. Het ging destijds om Deutsche Bank, Société Générale en Royal Bank of Scotland. Barclays zou geen extra boete krijgen omdat het de toezichthouder als eerste op de hoogte bracht van de fraude met de rentestanden.

De handelaren wisten door de tarieven te manipuleren grotere winsten te behalen, wat uiteindelijk leidde tot een grotere bonus. Tientallen handelaren waren bij het schandaal betrokken. In sommige gevallen was ook het management op de hoogte. Bij de fraude waren dertig medewerkers van de Rabobank betrokken. Voor de jarenlange manipulatie heeft de Rabobank inmiddels al 774 miljoen euro meoten betalen. En de fraudeurs zelf? Die worden niet vervolgd en hoeven dankzij een schikking slechts een bedrag tussen de 750 euro en de 3000 euro te betalen.

The Guardian: HSBC, JP Morgan and Crédit Agricole fined €485m by EU

cc-foto: Dennis S. Hurd

Geef een reactie

Laatste reacties (8)