Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa moet strijd aan gaan met plasticsoep

  •  
04-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plasticsoup.jpg
Europese Commissie: Lidstaten moeten gebruik plastic tasjes met 80 procent terugbrengen
Het gebruik van dunne plastic tasjes in Europa moet dringend worden teruggebracht. Hoewel de gewraakte tasje in Nederlandse supermarkten niet meer worden verstrekt, kom je ze bijvoorbeeld op markten nog veelvuldig tegen. De Europese Commissie wil dat het gebruik in Europa met 80 procent wordt verminderd. Hoe de EU-landen dat gaan doen mogen ze nu nog zelf weten. Als dat niet lukt, overweegt de Commissie de afname te verplichten.
De eenmalig te gebruiken tasjes zijn een ramp voor het milieu. Ieder jaar belanden zo’n 8 miljard van deze tasjes als zwerfvuil op straat, in rivieren, zeeën en oceanen. Het plastic bedreigt vervolgens vogels, vissen en andere zeedieren. Ter illustratie: 94 procent van de Noordzeevogels heeft plastic in de maag.
De Commissie meent nu dat de lidstaten het tasjesgebruik met 80 procent kunnen verlagen. Hierbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan landen als Ierland en Denemarken, waar het gebruik erg laag is. De Deen gebruikt gemiddeld slechts vier tasjes per jaar, de Ier 18. In Nederland staat het aantal op gemiddeld 71 per jaar per persoon.
Jaarlijks worden zo’n 100 miljard plastic tasjes verspreid in de EU. Naar schatting belanden 8 miljard daarvan op straat en in het water.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.