547

Europa: vluchtheuvel of bunker?

Felle discussie in Buitenhof over vluchtelingenprobleem … Job Cohen vóór solidariteit lijnrecht tegenover Thierry Baudet die overal hek omheen wil … wie heeft gelijk?

Door de onrust en oorlog in het Midden Oosten en landen in Afrika trekken steeds meer mensen naar Europa. Vorige week kwamen er weer 800 mensen om tijdens hun vlucht over de Middellandse zee. En dat gaat niet minder worden. We staan aan de vooravond een nog grotere vluchtelingenstroom, zoveel werd ook zondagmiddag in Buitenhof duidelijk. Alleen over de oplossing voor dat probleem werd niemand het eens.


Job Cohen vs Thierry Baudet door Joop-nl
Te gast waren Tineke Strik (vice-fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor GroenLinks), Job Cohen (voormalig staatssecretaris van Vreemdelingenzaken), Thierry Baudet (publicist en rechtsfilosoof) en Rob de Wijk (directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies).

Meteen aan het begin van de discussie kwamen Job Cohen en Thierry Baudet recht tegenover elkaar te staan. Baudet gaf geen helder antwoord op de vragen en dat pikte Cohen niet. Ook presentator Paul Witteman probeerde Baudet tot de orde te roepen, maar met weinig succes.

Baudet was ervan overtuigd dat er een burgeroorlog in Europa komt als we de vluchtelingenstroom niet stoppen. Hierbij haalde hij een roman aan van Michel Houellebecq waarom Paul Witteman zei dat ‘we het niet over romans hadden, maar over de realiteit.’ Volgens Baudet is die realiteit dat de grenzen van Europa dicht moeten en dat er niemand meer in mag.

Cohen en Strik waren het daar volledig mee oneens. Volgens Strik kunnen we dit probleem niet op een paar landen afwentelen en moeten we juist meer vluchtelingen binnenlaten. Als het vluchtelingenprobleem niet tegen te houden is, kunnen we er maar beter mee dealen, zei Cohen. De solidariteit waar Cohen voor staat is ook solidariteit uit eigenbelang, omdat we met het dichtgooien van de grenzen de problemen en kansen op oorlogen juist alleen maar vergroten. Hij vindt dat Nederland en Europa, als onderdeel van deze wereld, de verantwoordelijkheid hebben zich in te spannen voor het oplossen van het probleem.

1 miljoen vluchtelingen
Op een gegeven moment kwam de vraag ter sprake hoe erg het überhaupt is als er over dertig jaar een miljoen vluchtelingen in Europa zijn bijgekomen. Een miljoen vluchtelingen op 500 miljoen Europeanen, waar hebben we het eigenlijk over, vroeg Paul Witteman zich af. Volgens Baudet was dat een groot probleem, omdat het in zijn woorden ‘dan een minderheid is die geschiedenis schrijft en dat is al vaker gebeurd.’

Burgeroorlog
Op de slotvraag van Paul Witteman hoe de toekomst eruit zou zien antwoordde Baudet dat er een keuze is tussen twee oorlogen: of een burgeroorlog in Europa of oorlog met een ander land. Het kwam hem op Twitter op een stortvloed van kritiek te staan. Zo schreef de fractievoorzitter GroenLinks in Amsterdam Centrum Micha Mos:

De eerstvolgende gast na de discussie was filmmaker Abdelkarim El Fassi. Hij had niet aan het gesprek deel kunnen nemen, maar wilde er toch iets over kwijt: “Ik vind het prima als er een hek om Europa wordt gezet, maar dan mogen wij er ook niet uit. Eens kijken hoe dat bevalt.”

Bekijk hier een fragment uit de dicussie en kijk hier de hele discussie uit Buitenhof terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (547)