Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlement wil elektrische auto's horen

  •  
05-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_ElektrischeAuto_KrispijnBeek_300
Tegelijkertijd voorstel in EP om geluid van andere voertuigen te dempen vanwege geluidsoverlast
Elektrische en hybride auto’s moeten meer geluid maken, zodat je ze kunt horen aankomen, vindt het Europees Parlement. De huidige auto’s zijn zo stil dat het gevaarlijk is voor bijvoorbeeld voetgangers in steden. Een meerderheid van de Europese afgevaardigden pleit nu voor regels om dergelijke voertuigen hoorbaar te maken, zo meldt het VARA-programma Kassa dinsdag.
Gedacht wordt aan een geluidsniveau zoals bij een auto met een gewone motor, maar er staat nog niets vast, zo meldt Kassa. Ook is het nog niet duidelijk of het een constant of onderbroken geluid moet worden. Eerder stelde ook de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA voor om elektrische voertuigen luider te maken. Over het Europese voorstel wordt woensdag gestemd. 
Geluidsoverlast Tegelijkertijd wordt in het EP gestemd over een plan om het geluidsniveau van andere motorvoertuigen drastisch te verlagen. Veel parlementariërs willen juist stillere auto’s omdat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
“Auto’s stiller maken is de goedkoopste manier om geluidsoverlast aan te pakken. De technologie is er. Veel modellen voldoen al aan de strengste normen”, benadrukt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies. Het voorstel over strengere geluidsnormen is echter omstreden, vooral gezien de grote belangen van de auto-industrie.
Foto-cc: Krispijn Beek

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.