Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees geld voor MKB verdwijnt naar banken

  •  
08-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Raaf_300.jpg
Banken vullen eigen kas met Europees stimuleringsgeld voor het MKB
Het stimuleringsbudget van 15 miljard euro, bedoelt om het midden- en kleinbedrijf in Oost-Europa te redden uit de economische crisis, is opgeslokt door commerciële banken. Dat meldt EUobserver. De Europese Unie had het bedrag vrijgemaakt via de Europese Investeringsbank, maar het geld bleef grotendeels hangen bij intermediaire banken die de leningen moesten verdelen onder kleine bedrijfjes in hun land.
Bankwatch, een actiegroep die zich inzet voor transparantie, zegt dat de banken het geld gebruikt hebben om hun eigen vermogen aan te vullen. “Veel tussenpersonen hebben maar weinig geld toegewezen aan kleine bedrijfjes, terwijl ze al wel het gehele bedrag van de EU hebben ontvangen”, zegt één van de Bankwatch auteurs van het onthullende rapport.
Uit het onderzoek blijkt dat vanaf de start vanaf het Europees project in 2008 tot juni 2010 maar 0,001 procent van de midden- en kleinbedrijven in Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië, een lening heeft ontvangen. Dat terwijl de EU inmiddels 74 procent van de 15 miljard euro heeft verstrekt aan intermediaire banken. De onderzoekers menen dat uitgaande van het beste scenario 69 procent van het geld is besteed aan de sector, maar dan voornamelijk aan de grootste bedrijven in dat spectrum.
De onderzoekers zeggen ook aanwijzingen te hebben dat het MKB-stimuleringsgeld van de EU voor West-Europa ook in handen is gekomen van de bemiddelende banken. Bankwatch denkt dat de intermediaire banken hun voorwaarden voor kredietverlening verscherpt hebben sinds ze het EU geld voor het MKB ontvangen hadden. Door die strenge maatregelen lukte het kleine bedrijfhes nauwelijks om in aanmerking te komen voor een lening en dus bleef het geld bij de bank.
cc-foto: North60

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.