38

Europees Hof beslist: ‘illegalen’ mogen niet zomaar opgesloten worden

Wie van buiten de Europese Unie illegaal een van de EU-lidstaten binnenkomt, mag niet zomaar worden opgesloten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag bepaald. De uitspraak volgt op een zaak die door het Franse Hof van Cassatie was voorgelegd.

In 2013 werd de Ghanese Sélina Affum bij de Kanaaltunnel in Calais opgepakt door de Franse politie, nadat zij via een bus vanuit het Belgische Gent Londen probeerde te bereiken. Affum was in het bezit van een Belgisch paspoort met naam en foto van iemand anders. Justitie in Frankrijk besloot haar daarop vast te zetten.

Volgens het Europees Hof is die opsluiting niet in lijn met de Europese terugkeerrichtlijn. Illegale vreemdelingen mogen – behalve voor het begaan van misdrijven – uitsluitend opgesloten worden als een gedwongen terugkeer op de agenda staat én er een risico bestaat dat die terugkeer niet kan worden uitgevoerd, of wanneer de persoon in kwestie het land binnenkomt terwijl er een inreisverbod tegen diegene is uitgevaardigd.

De uitspraak van de rechters in Luxemburg hebben ook gevolgen voor het Nederlandse beleid op dit gebied. In Nederland worden ieder jaar enkele duizenden vreemdelingen in de cel gezet. Dat gebeurt vooral met mensen afkomstig uit zogenaamde “moeilijke landen” zoals Armenië, Eritrea, Iran en Sudan, die hun vermeende burgers niet of nauwelijks van documenten voorzien om terug te keren. In afwachting van een reactie -die nooit komt – verblijven mensen soms maanden in vreemdelingendetentie. Dit gebeurt ook als vooraf al duidelijk kon zijn dat de kans op afgifte van papieren nihil was.

Het Europees Hof heeft nu dus beslist dat die maatregel niet langer zomaar opgelegd kan worden. Ook is het Hof van mening dat de opsluiting van illegalen de toepassing van de terugkeerrichtlijn zelfs in gevaar kan brengen en de werkelijke terugkeer kan vertragen.

Bron: De Standaard
Beeld: Veiligheid & Justitie

Geef een reactie

Laatste reacties (38)