30

Europees Hof: Geen inkomensgrens voor gezinshereniging

Nederland eist voor gezinshereniging standaard 120 procent van minimumloon. Hof zegt: Per geval bekijken of inkomen voldoet

Nederland mag geen standaard minimuminkomen vaststellen als voorwaarde voor gezinshereniging. Bij iedere aanvraag moet apart worden bekeken. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bepaald.

Aanleiding voor de uitspraak was de zaak van de Marokkaan M. Chakroun die sinds 1970 in Nederland woont, zo meldt NRC Handelsblad. Zijn vrouw, met wie hij in 1972 in Marokko is getrouwd, vroeg in 2006 een verblijfsvergunning aan. Die werd geweigerd, omdat Chakroun niet voldeed aan de inkomensnorm van 120 procent van het minimuminkomen die de Nederlandse overheid hanteert. Die komt neer op 1.441 euro.

Het Europese Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat een lidstaat van de EU geen gezinshereniging mag weigeren aan iemand “die het bewijs heeft geleverd over stabiele en regelmatige inkomsten te beschikken”, ook al is dat een uitkering.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor het gezinsherenigingsbeleid van Nederland. Het ministerie van Justitie, verantwoordelijk voor het asiel- en vreemdelingenbeleid, gaat de uitspraak bestuderen.

Lees hier het hele artikel

Foto: Flickr CC Gerard’s World

Geef een reactie

Laatste reacties (30)