24

Europees Hof maakt gehakt van richtlijn voor data-opslag

Update: Teeven legt uitspraak Hof vooralsnog naast zich neer, wil eerst uitspraak 'bestuderen' ... Hof vernietigt richtlijn vanwege 'schending van grondrechten'

Het Europese Hof van Justitie heeft dinsdag de dataretentierichtlijn vernietigd. Volgens deze richtlijn wordt bepaald hoe en hoe lang telefoon- en internetgegevens van Europese burgers mogen worden bewaard. De richtlijn vormt echter een inbreuk op de grondrechten van Europese burgers, aldus het hof.

In 2006 werd de richtlijn ingevoerd, na de terreuraanslagen in de VS, Londen en Madrid en is al langer omstreden. Telefoon- en internetaanbieders zijn verplicht de gegevens van al hun klanten ten minste 6 maanden en maximaal twee jaar te bewaren. Niet de inhoud, maar wel tijdstip, duur, locatie en de identiteit van de afzender worden bijgehouden. Privacyvoorvechters waarschuwen dat zo iedere Europese burger zonder concrete aanleiding bespioneerd wordt.

Het EU-hof stelt de aanklagers in het gelijk. De richtlijn is volgens het hof “een aanfluiting van de grondrechten van de burgers en een bijzonder ernstige inbreuk op de fundamentele rechten rond het respect voor de privacy en de bescherming van de persoonsgegevens, zonder dat die beperkt is tot het strikt noodzakelijke”.

Het hof stelt nu dat de richtlijn niet garandeert dat het verzamelen van de data beperkt blijft tot het strikt noodzakelijke. Ook al is er geen enkele vorm van verdenking, de nationale autoriteiten kunnen de informatie toch verzamelen. De termijn voor het bewaren van de gegevens is bovendien niet onderbouwd, noch kan worden uitgesloten dat er misbruik van de gegevens wordt gemaakt. Providers mogen namelijk zelf weten hoe zwaar ze de date beveiligen. Tot slot is er geen enkele garantie dat de gegevens na de bewaartermijn onherstelbaar worden vernietigd.

Update 15.30
Staatssecretaris Fred Teeven heeft aangekondigd vooralsnog de wetgeving over het bewaren van telecomgegevens niet direct te zullen intrekken. Hij wil de uitspraak van het Europees Hof eerst grondig bestuderen, voordat het kabinet een einde maakt aan het schenden van de rechten van burgers.

cc-foto: Torkild

Geef een reactie

Laatste reacties (24)