Laatste update 10:55
2

Europees Hof oordeelt: Uber is een vervoersbedrijf, geen internetdienst

Uber is een vervoersbedrijf en niet alleen een internetdienst. Dat heeft het Europese Hof van Justitie besloten. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het bedrijf; zo kan het nu worden verplicht om zich te houden aan wetten voor de vervoerssector. Uber-chauffeurs moeten dan bijvoorbeeld een taxivergunning gaan aanvragen.

Volgens het Hof biedt het Uber-platform een applicatie voor vervoer op aanvraag. Het is dus veel meer dan een internetdienst alleen, sterker nog: het vervoer vormt de belangrijkste dienst.

In Nederland moeten Uberchauffeurs al een taxivergunning hebben. Het Europese Hof boog zich over de kwestie nadat taxichauffeurs uit Barcelona de zaak hadden aangespannen.

Uber houdt nog steeds vol dat het geen vervoersbedrijf is, maar een online dienstenbedrijf. De daaruit voortvloeiende bedrijvigheid moet volgens Uber daarom onder E-commerce vallen. Volgens Uber zal de uitspraak van het Hof niet veel veranderen voor het bedrijf, omdat het in veel landen in de EU al gebonden is aan de wetten voor de vervoerssector.

The Guardian: Uber to face stricter EU regulation after ECJ rules it is transport firm

cc-foto: Automobile Italia

Geef een reactie

Laatste reacties (2)