43

Europees Hof: overgewicht kan een handicap zijn

Obese kinderoppas stapt naar rechter na ontslag ... Oordeel is mijlpaal voor arbeidsrecht

Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat als Karsten Kaltoft’s overgewicht als handicap viel aan te merken, de Deen hierom niet ontslagen kon worden. De beslissing is een mijlpaal en heeft invloed op werkgevers en -nemers in alle EU-landen. Overgewicht als handicap geniet vanaf nu bescherming. Werkgevers moeten aanpassingen doen voor bepaalde arbeidskrachten.

Karsten Kaltoft (50) weegt 160 kilo:

Ik was al 15 jaar kinderoppas. Iedereen zei dat ik mijn werk goed deed. Ik had al overgewicht toen ik werd aangenomen.

Zijn werkgever zei hem niet te ontslaan vanwege overgewicht, maar Kaltoft geloofde dat niet en stapte naar de rechter. Die legde de zaak voor aan het Europees Hof van Justitie met de vraag of discriminatie op grond van overgewicht strafbaar is. Het Hof oordeelde van niet, maar discriminatie op grond van handicap wel. En als zwaarlijvigheid iemand ‘fysiek of mentaal remt om volledig, daadwerkelijk en op gelijke voet met andere werknemers te werken, en die belemmering langdurig is’, dan valt ook zwaarlijvigheid in de categorie handicap. De oorzaak van de handicap maakt dan niet uit, iedereen moet gelijke toegang tot arbeid kunnen krijgen.

De Deense rechter moet nu beslissen of Kaltoft’s obesitas een vorm van een handicap is.

Werkgevers

Beslissingen van het Europese Hof van Justitie zijn bindend voor alle lidstaten. Daarom wordt de uitspraak nu grondig gecheckt door arbeidsrechtadvocaten. Kaltoft’s advocaat zegt dat er door de uitspraak nu een ‘gedeelde bewijslast’ is voor werknemers die gediscrimineerd worden op basis van hun gewicht.  Werkgevers moeten voor deze groep mensen nu maatregelen treffen om deelname aan het arbeidsproces makkelijker te maken. 

Een werkgever kan hierdoor geneigd zijn minder te dikke werknemers aan te nemen, als dit betekent dat hij daarvoor aanpassingen moet doen in het bedrijf. Aan de andere kant worden werkgevers ook geacht een zeker aantal arbeidsgehandicapten na te streven in hun personeelsbestand, waarvoor ze subsidies kunnen krijgen.

Belangrijk is dat niet het aantal kilo’s overgewicht leidend is bij de uitspraak, maar het feit of het overgewicht de werknemer beperkt.

The Guardian: Obesity can be a disability, EU court rules

Cc-foto: FBellon

Geef een reactie

Laatste reacties (43)