12

Europees Hof van Justitie geeft homo’s recht op asiel

Vonnis: homoseksualiteit kan recht geven op vluchtelingenstatus en internationale bescherming

Het Europese Hof van Justitie boog zich op Nederlands verzoek over de homokwestie wegens drie lopende asielprocedures. Personen uit Sierra Leone, Oeganda en Senegal willen in Nederland de vluchtelingenstatus krijgen omdat zij vrezen dat zij in hun land van herkomst worden vervolgd omdat zij homo zijn.

Hozier // Take Me to Church from Feel Good Lost on Vimeo.

Hoewel de geaardheid van het drietal door staatssecretaris Teeven van Justitie in twijfel wordt getrokken, dwingt de uitspraak Nederland om asielaanvragen van LHBT-vluchtelingen op zijn minst serieus te nemen. Homoseksuele asielzoekers kunnen namelijk in hun land van herkomst gevaar lopen te worden vervolgd op grond van hun geaardheid. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een gevangenisstraf voor homoseksuele handelingen. Homoseksuele asielzoekers kunnen zodoende een bepaalde ‘sociale groep’ vormen die recht heeft op internationale bescherming, stelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Eerder deze week schreef minister Timmermans van Buitenlandse Zaken al dat Russische LHBT’s wat hem betreft welkom zijn om asiel aan te vragen in Nederland:

De anti-homopropagandawet heeft een stigmatiserende en discriminerende werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en sympathisanten. Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten.

De brief van Timmermans, die eind deze week het Koningspaar vergezeld op hun Ruslandreis, werd door Rusland als een belediging opgevat. De plotselinge opening van armen ten opzichte van LHBT-vluchtelingen is dan ook een trendbreuk met het Nederlands IND-beleid tot nu toe.

cc-foto: lewishamdreamer

Geef een reactie

Laatste reacties (12)