8

Europese Commissie wil ‘reddingsmissie’ voor bootvluchtelingen

Grensbewaker Frontex moet meer middelen krijgen om Middellandse Zee af te speuren, stelt Eurocommissaris Malmström voor

De Europese Commissie wil boten met migranten voortaan zoeken en onderscheppen, zodat rampen zoals die bij het Italiaanse eiland Lampedusa zich niet meer voordoen. Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström zal dinsdagmiddag een voorstel hiertoe presenteren, meldt NRC Handelsblad.

Malmström wil dat Frontex de missie leidt. Dit Europese agentschap is immers speciaal opgericht om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. Frontex zou een gebied “van Cyprus tot Spanje” moeten gaan afspeuren, zegt een woordvoerder van Malmström tegen de BBC. Het doel van de missie is “het beter opsporen, identificeren en redden van boten, in het bijzonder migrantenboten”.

Frontex helpt Italië op dit moment al bij het onderscheppen van migrantenboten, maar met beperkte middelen. Italië, Spanje en Griekenland vroegen de EU al om meer hulp van andere EU-lidstaten bij de grensbewaking. Rome wil herziening van de Europese asielafspraken, schrijft NRC.

Bij pogingen om de Europese kusten te bereiken komen ieder jaar tientallen migranten om het leven. Afgelopen donderdag verging een schip voor de kust van Lampedusa. Daarbij zijn zeker 232 mensen om het leven gekomen.

NRC Handelsblad: Commissie wil reddingsmissie om migrantenboten te onderscheppen

Foto-cc: RockCohen

Geef een reactie

Laatste reacties (8)