Laatste update 12:45
43

Europese Commissie zet stevig in op verbod wegwerpplastic

Wegwerpplastic moet worden verboden, dat vindt de Europese Commissie. Vicepresident Frans Timmermans en zijn collega Jyrki Katainen hebben maandag in Brussel een plan ingediend waarmee in alle Europese lidstaten tegelijkertijd regels moeten worden ingevoerd om een einde te maken aan het wegwerpplastic.

Voorwerpen die bedoeld zijn om slechts eenmalig te gebruiken, zoals bijvoorbeeld rietjes en wegwerpbestek of -borden, maar ook wattenstaafjes, mogen volgens de plannen niet langer van plastic gemaakt worden. Deze producten vormen samen 70 procent van al het plastic afval dat de Europese wateren vervuilt. Bij producten waarvoor niet direct een alternatief is, moet worden geprobeerd zo min mogelijk plastic te gebruiken.

Tijdens de persconferentie om de plannen toe te lichten zei Timmermans ook dat producenten betere voorlichting moeten geven over de afvalverwerking en meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Zo moet op labels worden vermeld hoe het product het best kan worden opgeruimd en worden producenten verplicht om mee te betalen aan het opruimen. In uiterlijk 2025 zijn de Europese lidstaten verplicht 90 procent van alle plastic flesjes in te zamelen.

Bron: NRC / cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (43)