Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese geldpers komt tot stilstand; 'tijdperk van goedkoop geld voorbij'

  •  
14-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5490845567_2ecb2c63f0_z
Het opkopen van staatsobligaties om de economie binnen de Eurozone te stimuleren komt ten einde, schrijft De Volkskrant. Eerder dit jaar ging het programma al terug van 60 miljard euro naar 30 miljard euro. Voor december wordt er afgebouwd tot nul, ‘tenzij de huidige verwachtingen anders uitvallen,’ zegt de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi.
Momenteel heeft de ECB  zo’n 2400 miljard euro aan obligaties op de balans staan. Dit geld moet uiteindelijk een andere bestemming krijgen. Vanaf het begin was het programma onderwerp van discussie onder economen. Vooral landen met hoge tekorten en flinke staatsschulden zouden voordeel hebben van de opkoop. Dit blijkt niet uit de cijfers: ook Nederland en Duitsland profiteren van het programma.
‘Er zal een eind komen aan een tijdperk van tien jaar met goedkoop geld. We leven in een andere wereld dan een paar jaar geleden,’ zegt een beleggingsstrateeg tegen De Volkskrant.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.