Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Green Deal: Frans Timmermans wil 2 miljard bomen planten

  •  
10-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
BELGIUM - EU - VOTE - RESULTS

© 2019-05-27 02:19:02 Frans Timmermans, European Commission Vice President and top candidate of the Party of European Socialists (PES) for Commission President position, gives a speech during a

De Europese Unie moet 2 miljard bomen planten, een miljoen laadpalen neerzetten en miljoenen huizen en scholen energiezuiniger maken. Dat zijn enkele voorstellen die Eurocommissaris Frans Timmermans en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag zullen presenteren, schrijft de Volkskrant.
" Timmermans hamert erop dat zijn zogenoemde Green Deal niet tot een tweedeling in Europa en de lidstaten mag leiden. Een ‘rechtvaardig overgangsfonds’ van 100 miljard euro moet voorkomen dat de oostelijke lidstaten – die vrezen hard getroffen te worden door de duurzame omschakeling – de verreikende voorstellen zullen blokkeren. ‘We laten niemand in de steek’, staat in het ontwerpplan."
Timmermans wil de doelen voor de uitstoot van broeikasgassen aanscherpen. Zo wil hij voor 2030 een CO2-reductie van 50 tot 55 procent. Nu mikt de EU nog op een vermindering van 40 procent. Om een en ander te bereiken pleit de Europese Commissie ervoor om op meer plaatsen rekeningrijden in te voeren en om strengere uitstooteisen in te voeren voor vrachtwagens. Daarnaast moeten de lucht- en scheepvaart eindelijk ook gaan betalen voor de schade die zij toebrengen aan het klimaat.
De nieuwe maatregelen van de Europese Commissie moeten ertoe leiden dat Europa in 2050 ‘het eerste klimaatneutrale continent’ is. Donderdag gaan de Europese regeringsleiders Timmermans’ groene plannen bespreken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.