10

Europese Rekenkamer beschuldigd van sabotage en fraude

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) noemt de beschuldigingen van Nederlands oud Rekenkamer-lid op een aantal punten zeker onthutsend

Maarten Engwirda (D66) die vijftien jaar lid was van de Europese Rekenkamer beschuldigt zijn oud collega’s er van onrechtmatigheden en fraude met Europees geld te hebben verdoezeld. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant. De Rekenkamerleden zouden dat doen ter bescherming van nationale belangen.

Engwirda spreekt over een ‘cultuur van toedekken’. In het interview noemt hij voorbeelden van Franse en Italiaanse collega’s die alle kritiek uit de rapporten van de Rekenkamer filterden. “Ik wilde er een boek over schrijven, zo beu was ik het.”

Volgens Engwirda was tot 2005 de controle van de Europese commissie op de Europese Rekenkamer onvoldoende. Na 2005 besloten de leden op initiatief van Engwirda hun werk door verschillende nationale rekenkamers te beoordelen. Sinds 2008 heeft de D66-politicus zijn collega’s niet meer kunnen betrappen op het wegfilteren van kritiek.

Eurocommissaris Algirdas Semeta die verantwoordelijk is voor het antifraudebeleid ontkend dat er sprake is geweest van fraude. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft volgens hem nooit geprobeerd om de Europese Rekenkamer te beïnvloeden.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is geschrokken van de beschuldigingen van Engwirda die volgens hem ‘op een aantal punten zeker onthutsend’ zijn. VVD-Kamerlid Han ten Broeke had hem in het vragenuurtje in de Tweede Kamer om een reactie gevraagd. De Jager wees er wel op dat de situatie in de Rekenkamer de afgelopen jaren sterk verbeterd is.

Volkskrant: Sabotage en fraude in Europese Rekenkamer
Europese Unie ontkent beïnvloeding Rekenkamer
Nu.nl: De Jager geschrokken over Europese Rekenkamer

cc-foto: European Parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (10)