Laatste update 21:18
6

Europese spitzenkandidaten in debat over de toekomst van de Unie

In Maastricht debatteerden maandag de lijsttrekkers van de grote Europese partijen in het kader van de verkiezingen die – in Nederland – op 23 mei worden gehouden. Twee van de Europese lijsttrekkers zijn Nederlander – en natuurlijk toevallig ook beiden man: Frans Timmermans van de Europese sociaal-democraten waar de PvdA bijhoort en Bas Eickhout van GroenLinks die lijsttrekker is van de Europese Groenen. De andere drie zijn Guy Verhofstadt van ALDE, de liberale samenwerking waar zowel VVD als D66 deel van uit maken, Violeta Tomic van Europees Links, de communistische alliantie waar geen Nederlandse partij bij zit en Jan Zahradil van de Europese Conservatieven en Hervormers waar ChristenUnie en SGP lid van zijn. Overigens zijn het geen echte lijsttrekkers omdat de Europese verkiezingen nog steeds per land worden gehouden maar ze zijn wel allemaal zogeheten ‘spitzenkandidaat’ om Jean-Claude Juncker (EVP) op te volgen als Commissievoorzitter. De spitzenkandidaat van de partij die als grootste eindigt wordt door het Europees parlement voorgedragen aan de Europese Raad van Regeringsleiders die beslist wie Juncker opvolgt.

Grote afwezige was Manfred Weber, de spitzenkandidaat van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP) waar ook het CDA bij hoort. Hij gaf de voorkeur aan andere campagne-activiteiten. De strijd om het voorzitterschap gaat naar verwachting tussen Timmermans en Weber, ook nu de twee grootste partijen.

Het 90 minuten durende debat werd geleid door Rianne Letschert, Rector Magnificus van de Universiteit in Maastricht en Ryan Heath van de Europese nieuwssite Politico en medeorganisator. Daar is ook een live blog te vinden van het debat.

Aan het slot werd alle kandidaten gevraagd wat hun belangrijkste punt is dat ze door zouden willen voeren. Eickhout antwoordde dat als het aan hem ligt het tegengaan van klimaatverandering bepalend wordt in al het beleid van de EU. Verhofstadt stelde dat een gezamenlijk Europees immigratiebeleid het belangrijkste moet zijn omdat er nog steeds mensen op zee verdrinken bij hun oversteek. Dat komt volgens hem omdat lidstaten geen immigratiebeleid willen voeren. Tomic poneerde dat de handelsverdragen die Europa sluit strikter moeten worden, opdat er geen producten meer worden ingevoerd die niet voldoen aan de Europese normen. Zo mogen er geen goederen meer geïmporteerd worden die afkomstig zijn van slavernij. Timmermans wees er op dat in tegenstelling tot wat iedereen denkt Europa heel goed is in het oplossen van grote problemen. Hij noemde de langdurige vrede in Europa, een unicum in de geschiedenis, als een van de bewijzen. Volgens hem moet Europa Afrika gaan zien als zustercontinent en meewerken aan de ontwikkeling van dat werelddeel. Zahradil stelde dat de EU moet gaan luisteren naar de volkswil in de afzonderlijke lidstaten.

Het debat begint op 7:49:

Geef een reactie

Laatste reacties (6)