Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Unie maakt noodplan voor een harde Brexit

  •  
20-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32478460858_cd36c595a5_z
Om eventuele verrassingen te voorkomen bij de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie hebben de Europese lidstaten een noodplan opgetuigd. De stap moet worden gezien als een reactie op de status quo in de Britse politiek. Vorige week overleefde de huidige premier Theresa May een vertrouwensstemming in haar eigen partij. Het is daarmee echter niet gezegd dat ze een Brexit-akkoord over de streep zal weten te trekken. Er is veel onenigheid binnen haar eigen kring over waar het akkoord uit zou moeten bestaan, om over de oppositie maar niet te spreken.
Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie, liet wel weten dat het plan niet moet worden gezien als vervanging van een uitonderhandeld Brexit-akkoord. Toch worden een aantal belangrijke zaken geregeld in het noodplan. Zo wil de Europese Commissie onder andere dat de ongeveer een miljoen Britten die nu nog in de Europese lidstaten wonen legale ingezeten blijven. Uiteraard wordt omgekeerd hetzelfde verwacht van het Verenigd Koninkrijk voor de drie miljoen Europese ingezeten.
Mocht er geen akkoord komen voor eind maart 2019, vervallen alle vliegrechten van Britse luchtvaartmaatschappijen op de Europese vliegvelden. Dit leidt in het noodplan tot het zogenaamde point-to-point vliegen. In dat geval mag er wel worden gevlogen vanaf Londen Heathrow naar Berlijn, maar mag er daarna niet worden doorgevlogen naar een andere Europese locatie.
Banken en verzekeraars wordt opgeroepen kantoren op het Europese vasteland te openen, om grote financiële onrust te beteugelen. Als er geen akkoord komt, verliest de gehele financiële sector in Groot-Brittannië haar toegang tot Europa.
On het nog wat ingewikkelder te maken, is de paragraaf over immigratie momenteel onderwerp van discussie. Premier May wil een salaris-ondergrens van 30.000 Britse pond per jaar voor buitenlandse werknemers. Het bedrijfsleven wil dat deze grens ver naar beneden gaat, naar  21.000 Britse pond. De vrije beweging tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste thema’s rond de Brexit. Volgens de voorzitter van de Britse federatie van het kleinbedrijf (FSB) leunt zeven op de tien kleine werkgevers op werknemers die niet in het Verenigd Koninkrijk zouden mogen werken als de ondergrens van 30.000 Britse pond zou worden ingevoerd.
Cc-foto: Tiocfaidh
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.