Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Euthanasiewet voor kinderen in België een feit

  •  
03-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koning_Filip.jpg
Laatste horde goedkeuring nieuwe euthanasiewet genomen
Koning Filip heeft maandag de omstreden wet die euthanasie ook mogelijk maakt voor kinderen ondertekend. Deze wet werd half februari goedgekeurd door het Belgisch parlement na een lang en beladen debat.
Met de uitbreiding wordt euthanasie ook mogelijk voor wilsbekwame kinderen die zich in een ‘medisch uitzichtloze toestand bevinden van aanhouden en ondragelijk fysiek lijden’. Hoewel veel kinderartsen vóór de uitbreiding van de wet zijn, stellen tegenstanders dat er geen vraag is naar de mogelijkheden.
De sociaaldemocraten en de liberalen wilden euthanasie ook voor dementerenden toelaten.  Maar daarover werd geen consensus bereikt. De Nederlandse Euthanasiewet biedt wel ruimte voor euthanasie voor dementie, mits voldaan aan de zorgvuldigheidseisen.
Het wetsontwerp kreeg veel aandacht van de buitenlandse pers en  onder meer werd extra onder de aandacht gebracht door een Canadese huisarts die met een videoboodschap van zijn vierjarige dochter Koning Filip opriep de wet niet te ondertekenen.  Daarbij had hij zich kunnen beroepen op gewetensbezwaren zoals koning Boudewijn in 1990, die na een flits-abdicatie voor 36 uur aftrad om de abortuswet niet te hoeven ondertekenen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.