10

Ewald Engelen steekt middelvinger op naar SER

Engelen stopt als columnist na 'kutcensuur' van het SER Magazine

Ewald Engelen was net begonnen als columnist voor het SER Magazine, het maandblad van het huisorgaan van de Sociaal Economische Raad. Na luttele maanden ligt de financieel geograaf er weer uit, vanwege kritiek op de vakbond. Dat zou niet passen bij het tijdschrift van de SER – de raad waar vakbonden, werkgevers en kroonleden bij elkaar komen.

Engelen is gelukkig ook columnist bij De Groene Amsterdammer. Daar waar hij bij de SER zijn verbazing over het stilzwijgen van de vakbond in de discussie over de eurocrisis niet mocht uiten – deze ging te ver – mag hij dat bij de Groene wel. Hij schrijft onder meer:

Het stilzwijgen van de vakbeweging is de grootste schande. Was de voorloper van de FNV nog medeverantwoordelijk voor een verreikende toekomstvisie op de aansturing van de Nederlandse economie, in de Grote Recessie van 2012 is zij uitsluitend met zichzelf bezig. Veel geneuzel over De Nieuwe Vakbeweging ja, nee, hoe, en vooral: met wie? maar niets over het failliet van het gefinancialiseerde kapitalisme.

Geen plan – niets, nada, nul.

Waarom bent U nog lid?”

Hoofdredactrice Jolanda Maas ziet in de column een oproep aan vakbondsleden om hun lidmaatschap op te zeggen. Aan Engelen laat ze weten dat zijn kritiek grenzen overschrijdt en weinig nieuwe gezichtspunten bevat. Het stuk wordt niet geplaatst en Engelen kan opstappen. In een reactie laat hij weten: “Scherp mag de kritiek dus niet zijn, omzwachteld wel.”

Maas vindt het ‘bizar’ dat Engelen met het conflict naar buiten is getreden. Ook vindt ze het logisch dat zijn stuk is geweigerd. Tegenover NRC Handelsblad verklaart ze:

Kritiek op de vakbond kan Engelen overal kwijt, maar niet in het magazine namens de sociale partners. Wij opereren in een gevoelige context.”

Geef een reactie

Laatste reacties (10)