118

Ex-commandant Van Uhm heeft respect voor Syriëgangers

Het zijn jongeren die 'op de een of andere manier ervaren dat ze iets moeten doen om de wereld beter te maken'

Een opmerkelijke uitspraak van generaal b.d. Peter van Uhm zondagavond op Radio 1. In de radiodocumentaire ‘Verloren zonen – een eeuw ten oorlog’ reizen de programmamakers met de voormalige commandant naar militaire begraafplaatsen in de Vlaamse Westhoek. De hoofdvraag: moeten we trots zijn op of treuren om jonge mannen die ten strijde trekken?

Van Uhm vindt dat we in principe trots moeten zijn wanneer jongeren uit puur idealisme gaan strijden. Ook wanneer ze in Syrië gaan strijden, tegen de onderdrukking van Assad en om een einde te maken aan het lijden van vrouwen en kinderen.

De zoon van Van Uhm, eerste luitenant Dennis van Uhm, kwam in april 2008 om het leven in Afghanistan bij een aanslag met een bermbom. Moeilijk vindt Van Uhm de vergelijking tussen zijn zoon en een Syriëstrijder niet. “Ik kan mij voorstellen dat de gedrevenheid van mijn zoon en van zo’n jonge man best te vergelijken is. Wat niet te vergelijken is, is het beeld waar ze voor gaan”, aldus de voormalige commandant der strijdkrachten. In een reactie aan de Volkskrant voegt hij eraan toe zich ook niet te kunnen vinden in hun modus operandi. Wel vindt hij dat men ‘te makkelijk’ over hen oordeelt.

De vraag of hun omgeving en onze maatschappij wel zijn best heeft gedaan om deze mensen in de goede richting te houden, wordt te weinig gesteld. Je moet deze jonge mensen proberen te begrijpen, anders kun je ze ook niet verder helpen. Ook in de moslimwereld in Nederland zijn er genoeg mensen die met deze vragen worstelen, niet in de laatste plaats hun ouders.

Geef een reactie

Laatste reacties (118)