45

Ex-politicus mag ook gaan sneeuwruimen

Kamermeerderheid inclusief PVV steunt SP-motie om ex-politici te verplichten tot vrijwilligerswerk

Als van bijstandsontvangers een tegenprestaties wordt verwacht zoals sneeuwruimen of een ommetje maken met bejaarden, moeten ook ex-politici die wachtgeld ontvangen iets terug doen voor de maatschappij. Een Kamermeerderheid heeft dinsdag deze motie van SP-Kamerlid Sadet Karabulut aangenomen.

Het kabinet kwam vorige week met het voorstel om vrijwilligerswerk voor bijstandsontvangers verplicht te stellen. VVD-Kamerlid Malik Azmani noemde het sneeuwruimen in bejaardetehuizen of een ommetje maken met een bejaarde als voorbeelden voor vrijwilligerswerk.

De oppositiepartijen sprongen daarop uit hun banken en betichtte CDA en VVD van ‘symboolpolitiek’. Mariëtte Hamer (PvdA) twijfelt aan de haalbaarheid van het plan. Karabulut vreest dat bijstandsontvangers op deze manier nooit aan de slag komen. “Zo creëren we gratis werkkrachten vanuit de bijstand. Mensen raken zo gevangen in de werkloosheid en moeten dwangarbeid doen”, aldus Karabulut in de Volkskrant. Daarom stelde ze voor dat ook ex-politici verplicht vrijwilligerswerk moeten verrichten voordat ze aanspraak maken op een wachtregeling.

Ook de PVV steunt het wetsvoorstel van Karabulut met de motivatie dat ‘politici niet anders zijn dan Henk en Ingrid’.

Meer op Joop: ‘Bijstandsontvangers mogen gaan sneeuwruimen’
Volkskrant: Ex-politicus moet ook wat doen voor wachtgeld

Geef een reactie

Laatste reacties (45)