Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ex-premier Curaçao staakt verzet tegen interim regering

  •  
30-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
fort_300.jpg
UPDATE Schotte: Tijd voor 'periode van rust' ... Premier weigerde macht over te dragen na 'staatsgreep' ... SP'er Van Raak: 'Feitelijk een coup'
UPDATE Ex-premier Schotte van Curaçao heeft het regeringsgebouw in Willemstad verlaten, meldt de NOS. Op zijn partijkantoor heeft hij zijn aanhangers toegesproken en aangekondigd dat hij zich opmaakt voor de verkiezingen van 19 oktober.
Update maandag 09.00 NOS :
Schotte heeft het gebouw naar eigen zeggen verlaten omdat er nu een periode van rust moet komen. Zaterdag benoemde de waarnemend gouverneur een nieuwe interim-regering onder leiding van Stanley Betrian, maar Schotte en zijn ministers accepteerden dat niet.
Het kabinet van Schotte was sinds 2 augustus demissionair nadat enkele parlementariërs waren overgestapt.
Eerder Het kabinet van premier Schotte werd vorige week door de waarnemend gouverneur ontslagen, maar weigerde af te treden. De ministers trokken zich terug in het regeringsgebouw Fort Amsterdam in Willemstad. Ze wilden daar bivakkeren tot de nieuwe verkiezingen van 16 oktober. De premier riep landen in de regio op om hen te steunen.
Het kabinet van Schotte verloor beging augustus de meerderheid in het parlement omdat enkele volksvertegenwoordigers overstapten naar de oppositie. Die oppositie wil nu de macht overnemen. Schotte ziet dat niet zitten en heeft zijn aanhang opgeroepen naar Fort Amsterdam te komen.
Het is voor iedereen volstrekt onduidelijk wie nou eigenlijk het gezag heeft op Curaçao”, zegt correspondent Dick Drayer. “Of de politie aan de kant van Betrian of die van Schotte staat, moet nog blijken. De politiebonden hebben gezegd dat ze achter de nieuwe regering staan, maar agenten op straat lijken Schotte meer te steunen.”
De situatie in de binnenstad is volgens Drayer gespannen. Buiten het regeringsgebouw staan aanhangers van Schotte. “Dat zij door de politie de binnenstad zijn binnengelaten, geeft aan dat het niet duidelijk is hoe de gezagsverhoudingen precies liggen op dit moment.
Update 20:30
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de situatie op het eiland, meldt Trouw.
Ronald van Raak van de SP vindt dat landen in de regio zich moeten uitspreken voor de interim-regering die er nu zit. Nederland kan ook eigenlijk niet meer de verantwoordelijkheid nemen voor het eiland, onder meer omdat Schotte volgens hem gewoon een zetbaas is van de maffia. Dat de demissionaire premier nu weigert te gaan is een ‘feitelijke coup’.
cc-foto: Charles Hoffman, Fort Amsterdam

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.