Laatste update 22:04
12

Executies worden lopendebandwerk in Arkansas

De Amerikaanse staat Arkansas gaat de komende maand een fors aantal executies achter elkaar plaats laten vinden. Ze doen dit omdat het injectiemiddel waarmee de doodstraf wordt eind april over de houdbaarheidsdatum heen is. De staat wil in tien dagen acht terdoodveroordeelden executeren, twee op een dag. Normaal gesproken worden er jaarlijks in heel de V.S. circa twintig veroordeelden geëxecuteerd.

Volgens de Death Penalty Information Center is het in moderne tijden nog nooit voorgekomen dat een Amerikaanse staat zoveel executies in zo’n korte tijd uitvoerde. Brian Stull, een advocaat bij de American Civil Liberties Union, is van mening dat er een veel grotere kans is dat er dingen misgaan als de executies zo dicht op elkaar plaatsvinden.

‘Al deze gevangenen zijn mensen met rechten die gerespecteerd moeten worden, en iedere executie is een proces dat zorgvuldig gepland moet worden met veel aandacht voor details. Het is onmogelijk dat Arkansas dat op dit tempo kan doen. Ze proberen te veel, te snel, met te weinig voorbereiding te doen. Er is een grote kans dat dit zal leiden tot fouten bij de executies’ aldus Stull.

Het injectiemiddel in kwestie, midazolam, wordt door fabrikanten niet meer geleverd vanwege het gebruik ervan bij executies. Om de overgebleven voorraad midazolam op te gebruiken, heeft Arkansas de acht executies tussen 17 en 27 april op de agenda gezet.

Deze discutabele ambitie levert echter nog een ander logistiek probleem op. Arkansas is niet in staat om voldoende mensen te vinden die toe willen kijken.

Bij elke executie in de staat van Arkansas moeten ten minste zes getuigen aanwezig zijn die ouder zijn dan 21, geen strafblad hebben en geen relatie hebben met het slachtoffer of de dader. Tot nu toe is het de staat niet gelukt om voldoende mensen te vinden om de executies plaats te laten vinden. Wat er zal gebeuren als er onvoldoende mensen zich aanmelden als vrijwilliger, is nog onduidelijk.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)