14

Exotische huisdieren blijken reservoir van zoönosen

Exotische huisdieren hebben regelmatig virussen, bacteriën of parasieten onder de leden, die ze kunnen overdragen op mensen. Een op de zeven exotische huisdieren heeft een potentieel gevaarlijke zoönose, blijkt uit onderzoek van Stichting AAP onder opgevangen dieren. Van zwerfdieren, die vermoedelijk zijn losgelaten of ontsnapt, heeft zelfs de helft een zoönose.

De stichting ontdekte bij primaten herpesvirussen en STLV. Dat laatste virus kan bij mensen leiden tot T-celkanker. Bij andere dieren stelde Stichting AAP parasitaire wormen, zoals baylisascaris, vast. Als mensen daarmee geïnfecteerd raken, kunnen de larven zich verspreiden naar de ogen of hersenen waar ze ernstige neurologische klachten kunnen veroorzaken.

Stichting AAP is bezorgd. In een verklaring stelt de organisatie:

Wetenschappers waarschuwen al jaren dat wilde dieren een bron zijn van zowel bekende als nog onbekende zoönotische pathogenen. Dit maakt de exotische huisdierenhandel, waarin heel veel wilde diersoorten op grote schaal in nauw contact komen met mensen en andere diersoorten, een alarmerende risicofactor voor de verspreiding van infectieziekten. Desondanks is deze handel in de EU – één van de grootste markten ter wereld voor exotische huisdieren – nauwelijks gereguleerd.

cc-foto: PublicDomainPictures

Geef een reactie

Laatste reacties (14)