7

Experts Dolfinarium trekken oordeel uitzetting Morgan in

UPDATE: Rechter beslist opnieuw over uitzet orka Morgan ... Uitspraak wordt uitgesteld

Steeds meer experts twijfelen aan de uitzet van orka Morgan. Op de vooravond van het kort geding dat de Orka Coalitie tegen de uitzet van het jonge zoogdier heeft aangespannen, hebben zelfs vier van de zeven experts van het Dolfinarium hun oordeel ingetrokken. In tegenstelling tot hun vorige oordeel vinden ze nu wel dat er kansen zijn om Morgan terug te brengen naar zee. Drie van de experts hebben zelfs hun hulp aangeboden bij het uitvoeren van het stappenplan voor de daadwerkelijke terugkeer van Morgan naar haar familie in Noorwegen.

De rechtbank Amsterdam beslist vandaag of orka Morgan naar Tenerife mag. Staatssecretaris Bleker gaf eind oktober opnieuw een vergunning voor de uitzet van de jonge orka naar zeezoogdierenpark Loro Parque, maar daartegen gingen de actievoerders, verenigd in de Orka Coalitie voor de tweede keer in beroep.

Het rapport dat de Dolfinarium experts eerder uitbrachten was voor het Dolfinarium en Bleker het signaal dat voor Morgan niets anders rest dan een leven in een attractiepark. Nu de onderzoekers hun beslissing hebben ingetrokken, is de basis van de beslissing voor uitzetting naar Loro Parque wankel geworden.

Het Dolfinarium maakt haast met de uitzet van Morgan naar Tenerife omdat het jonge dier inmiddels uit haar tank barst. Ze werd vorig jaar in verzwakte toestand uit de Waddenzee gehaald, maar is inmiddels aangesterkt en flink gegroeid. De Orka Coalitie probeert echter uitzet te voorkomen omdat ze bang is dat een uitzet naar het wild nooit meer gaat gebeuren als Morgan naar een park gaat waar ze wordt getraind om een circusorka te worden.

De wetenschappers van de Free Morgan Foundations hebben een stappenplan gemaakt om Morgan uit te zetten naar zee. Ze hebben een orkagroep bij Noorwegen ontdekt die een goede opvang familie voor Morgan zou zijn. Uit onderzoek blijkt een match van 92 procent tussen de Noorse orkagroep en orka Morgan. Barbara van Genne, mariene bioloog en woordvoerder van de Orka Coalitie hoopt de rechter vandaag te overtuigen dat Morgan niet naar Tenerife moet, maar gewoon terug kan naar haar familie.

Staatssecretaris Henk Bleker verklaart zelf dat orka’s in zee thuishoren en niet in dierenparken. Zijn beslissing om Morgan toch naar Loro Parque te laten gaan, getuigt van weinig vertrouwen in de intelligentie en instincten van dit roofdier. Bovendien zal Morgans uitzetting begeleid worden door ’s werelds meest gerenommeerde orka experts.

Update 16.00

De voorzieningsrechter van de rechtbank Amsterdam heeft zich zich vandaag nog niet uitgesproken of Morgan naar Tenerife mag. Daarvoor is het dossier te omvangrijk. Zowel het Dolfinarium als de actievoerders hadden afgelopen donderdag nog 120 stukken aan de zaak toegevoegd, maar de rechter heeft nog niet genoeg tijd gehad om die te lezen. Normaliter heeft hij 14 dagen de tijd om een uitspraak te doen.

cc-foto: Erwin Winkelman

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)