Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Explosie in Franse kerncentrale

  •  
04-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
tricastin300.jpg
Franse autoriteiten vonden onlangs nog 32 veiligheidsproblemen in de centrale
In een Franse kerncentrale heeft zaterdag een explosie plaatsgevonden, waarna een hevig vuur oplaaide. De explosie vond slechts twee dagen nadat de Franse autoriteiten 32 veiligheidsproblemen vonden, plaats. Vorig jaar concludeerde de Autorité de sûreté nucléaire (ASN) dat de kerncentrale nog ten minste tien jaar mee kan.
De explosie vond plaats in de Tricastin kerncentrale in Drôme in de Rhônevallei. Als gevolg van de explosie en het vuur dat daarna oplaaide hing er een grote zwarte wolk over het gebied.
Volgens EDF, het bedrijf dat de centrale runt, heeft het incident plaatsgevonden in het transformator gebouw, een niet-nucleair gedeelte van de kerncentrale. Hierdoor is er ook geen straling vrijgekomen en is er geen ander besmettingsgevaar.
In een verklaring van EDF wordt er echter alleen gesproken van een vuur. Zowel de explosie als de eventuele oorzaak hiervan worden niet genoemd.
Slechts twee dagen voordat de explosie plaatsvond concludeerde ASN na onderzoek dat de kerncentrale 32 veiligheidsproblemen heeft. Zo zou de centrale niet bestand zijn tegen een eventuele aardbeving of overstroming. Ook moet de centrale een nieuwe methode bedenken voor het koelen van de splijtstofstaven om het risico van explosie van waterstof in het hart van de reactor te verminderen.
Bekijk hier meer foto’s van de explosie
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.