Laatste update 20 januari 2016, 23:31
229

‘Extreem-rechts doet wat Islamitische Staat doet’

In het Belfast van de vorige eeuw wist een klein aantal terroristen een hele gemeenschap te laten radicaliseren. In de Volkskrant waarschuwt de Ierse filosoof David Kenning voor herhaling: hij ziet wat destijds daar gebeurde, weer plaatsvinden, maar dan in het Westen.

David Kenning (61) is psychoanalyticus en antiradicaliseringsexpert. Kenning maakte The Troubles mee in Belfast, de jaren tussen 1969 en 1997, toen Belfast werd verscheurd door een gewelddadige strijd tussen katholieken en protestanten. Wat hij daar zag gebeuren, ziet hij nu ook in het Westen.

In de Volkskrant zegt Kenning dat de psychologische strategieën van Marine le Pen, Donald Trump en Geert Wilders, die hij ‘de demagogen van extreem-rechts’ noemt, overeenkomen met die van Islamitische Staat. Volgens Kenning doen ze eigenlijk hetzelfde:

Beide kampen zijn erop uit de bevolking te verdelen, te polariseren, het gematigde midden te radicaliseren. Wij, de niet-moslims, worden opgezet tegen de zij, de moslims. Iets dergelijks gebeurde in Belfast, maar dan tussen katholieken en protestanten die voorheen samenleefden in gemengde gemeenschappen. Door oorlogsretoriek dreven die gemeenschappen steeds verder uit elkaar.

Kenning wijst in het interview op het wantrouwen dat door zowel extreem-rechts als IS wordt gevoed. De ‘ander’, de ‘vijand’ zou in ons midden zijn. Hij trekt een parallel met het McCarthyisme in de jaren veertig en vijftig, een periode van continue wantrouwen, verdachtmakingen en de Koude Oorlog. Kenning ziet een Donald Trump dan ook als een potentiële opvolger van McCarthy, doordat hij angst exploiteert.

Het gevaar van de radicale islam wordt te veel opgepijpt door extreem-rechts. Islamofobie groeit, ook in Europa. Zo wordt IS steeds aantrekkelijker gemaakt voor jonge, westerse moslims.

Het grijze midden moet volgens Kenning een veel grotere rol gaan spelen. Als dat midden versterkt kan worden, kan het saamhorigheidsgevoel versterkt worden en de samenleving weer vreedzaam.

De Volkskrant: ‘Het IS-kamp is aan de winnende hand’

Geef een reactie

Laatste reacties (229)