Laatste update 13:15
171

AZC-haters verenigen zich landelijk om ‘lokaal verzet’ op te stoken

Rechts-extremisten die tegen de komst van asielzoekerscentra zijn, gaan zich nu organiseren. Anti-vluchtelingenclubs uit heel Nederland verzamelen zich om de krachten te bundelen. De politie maakt zich grote zorgen hierover en brengt een bezoek aan degenen die bekend zijn om op ze ‘in te praten’.

De politie houdt verschillende groepen in de gaten die zich niet langer tot de eigen gemeente beperken maar ook in andere steden en dorpen voor terreur zorgen. Een daarvan is de groep Demonstranten tegen Gemeente. In het AD reageert Janny Knol, de politiechef van Twente.

Zij demonstreerden in het begin alleen tegen de komst van een azc naar hun stad, maar onlangs doken ze op in Apeldoorn. En nu kondigen ze aan naar Utrecht te komen. En dat is maar één voorbeeld.We zien de sfeer verharden, zoals bij de rellen in Geldermalsen. Daardoor durven andere mensen niet meer te praten. Dat vind ik zorgelijk

Wijkagenten bezoeken leden van extreem-rechtse groepen die online oproepen tot geweld of aanzetten tot haat om hen erop te wijzen dat er hard opgetreden wordt wanneer de orde bij bijeenkomsten verstoord dreigt te worden. Dat is tot nu toe in Enschede, Sliedrecht en Leeuwarden gedaan. Volgens Knol is het noodzakelijk om aan te geven dat er gedemonstreerd mag worden maar dat er wel ‘regels zijn waar iedereen zich aan dient te houden’.

Volgens de Nationale politie is er nog niet één landelijk platform voor de xenofobische groeperingen. De politie volgt vooral de bekende groepen extremistische relschoppers op sociale media en houdt de oproepen in de gaten. Zoals AZC Alert, Pegida en de NVU (Nederlandse Volksunie) . Uit voorzorgsmaatregelen wordt bij alarmerende berichten de burgemeester vervolgens ingeschakeld.

Wel maakt de politie zich zorgen om het onderlinge contact tussen de groepen. Het zou ervoor zorgen dat het steeds moeilijker wordt om de sfeer te voorspellen bij bijeenkomsten omdat er volgens Knol ook ‘niet-openbaar contact’ is, wat het lastiger maakt om te weten wat er gezegd wordt en om daarop te anticiperen.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (171)